Muscle memory: een feit of een fabel?
9 december 2024
Even contact met een specialist?
Why is moving difficult for people with autism?
- Our approach: care and structure
- Practical tips for a smooth move
- Request a free quote today
Bij YAMA Gym vinden we vragen als “Is muscle memory echt een ding?” niet alleen interessant, we vinden ze ook essentieel voor het begrijpen van het proces achter je fysieke vooruitgang. Het klinkt namelijk bijna te mooi om waar te zijn: het idee dat je spieren zich de krachttraining van vroeger nog herinneren, zelfs nadat je al jaren niet hebt getraind.
Toch is het wetenschappelijk bewezen dat muscle memory wel degelijk bestaat. In dit artikel gaan we dieper in op het begrip muscle memory, kijken we naar de wetenschappelijke basis achter dit fenomeen en benoemen we waarom dit proces essentieel is voor je herstel, voortgang en duurzame resultaten.
Wat is muscle memory en hoe werkt het?
Muscle memory betekent in simpele termen het vermogen van je spieren om zich eerdere trainingsaanpassingen te “herinneren”. Als je een tijdje niet hebt getraind, lijkt het alsof je spieren minder sterk en vol lijken. Toch blijft een belangrijk aspect behouden: de spiercelkernen (myonuclei) die je tijdens je eerdere trainingen hebt ontwikkeld. Deze celkernen verdwijnen niet, ook als je jaren niet besluit om te trainen.
Wanneer je het trainen vervolgens weer oppakt, worden deze celkernen snel opnieuw geactiveerd, waardoor je spieren in kortere tijd weer sterker en groter worden dan toen je voor het eerst begon met trainen. Muscle memory is dan ook ontzettend bijzonder.
Muscle memory in wetenschappelijke zin
Bovenstaand beschreven we al kort wat muscle memory betekent en hoe het werkt. Toch vinden we het de moeite waard om het wetenschappelijke achter deze term verder uit te lichten. Muscle memory verwijst in wetenschappelijke termen naar de blijvende aanpassingen in spiercellen die door krachttraining worden gestimuleerd. Voorheen gingen wetenschappers ervan uit dat de nuclei (de celkernen die verantwoordelijk zijn voor het opbouwen en onderhouden van spiervezels) zouden verdwijnen bij langdurige inactiviteit.
Na uitgebreid onderzoek blijkt dat deze celkernen juist niet verdwijnen, zelfs niet na een langere periode zonder training. De overgebleven nuclei, wat we ook wel myonuclei noemen, stimuleren in feite sneller groei als de spieren opnieuw worden getraind. Dit proces benadrukt het blijvende effect van eerdere trainingen. Zelfs na een pauze kan je lichaam dus sneller terugkeren naar het niveau van kracht en spiermassa dat je eerder hebt opgebouwd, dankzij de “herinnering” die in je spiercellen is opgeslagen.
Waarom is muscle memory belangrijk voor jou?
Bij YAMA Gym geloven we dat jouw pad naar persoonlijke groei altijd een op-en-neerbeweging is. Levensomstandigheden, blessures of andere factoren kunnen je trainingsroutine soms tijdelijk onderbreken. Maar de wetenschap van muscle memory betekent dat je niet opnieuw helemaal vanaf nul hoeft te beginnen wanneer je na een tijd besluit om de sportschool weer op te zoeken. Dat maakt het terugkeren naar krachttraining niet alleen motiverend, maar ook efficiënter. Je eerdere inspanningen blijven dus waardevol.
(Weer) werken aan je persoonlijke welzijn, doe je met YAMA Gym
Bij YAMA Gym reiken we verder dan alleen fitness en streven we naar kwaliteit en excellentie op jouw weg naar persoonlijk succes en welzijn. Ook wanneer je na wat jaren van inactiviteit of een andere focus weer aan je gezondheid wilt werken, staan wij voor je klaar.
Het maakt niet uit of je lang niet hebt getraind, herstellende bent van een blessure of simpelweg een frisse start wilt maken, iedereen heeft het vermogen om (weer) te werken aan een gezonder en sterker lichaam. We heten je van harte welkom in onze gym in Amsterdam-Zuidwest.